Když jsme v roce 2008 připravovali na naši první plavbu ze Singapuru do Langkawi, rozhodli jsme následovat příkladu našich tehdejších velkých vzorů Lin a Larry Pardey a také Annie Hill, která ve své knize Voyaging on a Small Income zmiňuje, že jelikož si jedí dobře jak u mola, tak na moři, není pro ně důležité zastavovat v každém přístavu po cestě, jen aby si došli na pořádný kus žvance a odpočinuli si od těch věčných konzerv.
A tak poté co jsme vypluli ze Singapuru, usmyslela jsem si, že jako naše první jídlo na moři připravím recept z naší „fazolové bible“ The Bean Book od anglické autorky Rose Elliot, kuchařského veledíla, které shodou okolností vychvaluje ve své knížce právě Annie Hill a které se stalo našim oblíbeným dárkem pro námořníky, s nimiž jsme se později setkali. Samozřejmě, že jsme nikdy neopomněli připojit též pro jachtaře užitečné věnování: Lentils and beans give you fair winds!
Ingredience:
- 4 rajčata
- 1 konzerva cizrny (popřípadě si doma uvaříme vlastní)
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- olivový olej, sůl, pepř, citronová šťáva
Postup:
- Rajčata nahoře seřízneme a vydlabeme vnitřky (ty uchováme vedle v míse a použijeme na salát), vydlabaná rajčata včetně odříznutých vršků jemně nasolíme, obrátíme vzhůru nohama a necháme pustit vodu.
- Mezitím si na olivovém oleji orestujeme cibulku, scedíme cizrnu a rozmačkáme ji vidličkou na kaši (hrubá stačí). Jakmile cibulka zesklovaní, přidáme rozmačkanou cizrnu, osolíme, opepříme, ochutíme bazalkou a na závěr zakapeme podle chuti citronovou šťávou.
- Připravenou směsí naplníme rajčata, klidně vrchovatě, přiklopíme seříznutými vršky, pokapeme olivovým olejem a pečeme na 180 stupňů 30-40 minut. Zbyde-li vám nádivka, rozprostřete ji vedle rajčat, zakapejte olivovým olejem a upečte spolu s rajčaty. Je výborná i samotná.
- Podáváme třeba jen se zeleninovým salátem, bramborem apod. Můžeme použít i jako předkrm nebo přílohu k masu